NY INFRASTRUKTUR FOR MER KLINISK FORSKNING I ALLMENNPRAKSIS

Årlig er rundt 70 % av Norges befolkning hos fastlegen. Det utgjør rundt 15 millioner konsultasjoner. Til tross for stort forskningspotensial, har mangelen på en egnet infrastruktur i stor grad begrenset omfanget av forskning i norsk allmennpraksis. Rekruttering av fastleger og pasienter til studier er tidkrevende, og den strenge personvernlovgivningen spiller også inn.

Forskningsnettverk i primærhelsetjenesten – PraksisNett (https://www.uib.no/praksisnett) – er løsningen på disse utfordringene. I Skottland fasiliterer tilsvarende praksisbaserte forskningsnettverk mer enn 60 studier årlig, og bidrar til forskning av høy kvalitet og relevans for hele samfunnet.

PraksisNett startet formelt 1. januar 2018 med finansiering fra Norges forskningsråd, og er fortsatt under etablering. Målsettingen er å etablere en effektiv, varig og selvfinansierende infrastruktur for forskning i allmennpraksis. Prosjektet har regionskontorer i Tromsø (PraksisNett Nord), Trondheim (PraksisNett Midt), Oslo (PraksisNett Øst) og Bergen (PraksisNett Vest), mens prosjektleder og koordinerende enhet holder til ved IGS.

IT-DELEN

En viktig del av PraksisNett er en teknologi utviklet av Nasjonalt senter for e-helseforskning (NSE). Alle legepraksiser som skal inngå i nettverket får utplassert en liten datamaskin, Snow-boks, som kobles til praksisens egen tjener. Snow-boksen henter data fra tjeneren nattestid, uten å påvirke fastlegepraksisens datasystemer. Boksen brukes både til å overføre avtalte aggregerte praksisdata (dvs. ikke individdata, men gruppedata) til PraksisNett og til å overføre data som samles inn til spesifikke forskningsprosjekter. Alle data som blir lagret på Snow-boksen er pseudonymisert. Dette gjelder både pasient- og legeinformasjon. Helsedataene lagres alltid lokalt innenfor legepraksisens databehandlingsansvar. Ingen personidentifiserbare data sendes videre uten at pasienten har samtykket til det. Snow-systemet har vært pilotert i flere legepraksiser, og tilbakemeldingene er positive.

GOD REKRUTTERING AV LEGEPRAKSISER

Ved prosjektstart var målsettingen å få med 90 fastlegepraksiser fra hele landet i nettverket. Allerede 1. april i år hadde imidlertid 123 praksiser med over 600 000 pasienter meldt sin interesse for å delta, 42 praksiser signert og 8 Snow-bokser blitt utplassert og satt i drift.

STOR FORSKERINTERESSE

PraksisNett vekker også stor interesse blant forskerne, og mange har allerede tatt kontakt med koordinerende enhet. Datamaterialet egner seg for flere typer undersøkelser:

  • Enkle datauttrekksundersøkelser
  • Komplekse datauttrekksundersøkelser
  • Kliniske studier
  • Randomiserte kontrollerte studier (RCT)

Les mer om dette på prosjektets hjemmeside: https://www.uib.no/praksisnett

Alle forskere som ønsker å bruke PraksisNett-data, må fylle ut og sende inn kontaktskjemaet som ligger ute på prosjektets hjemmeside: https://www.uib.no/praksisnett