Brusseloppdatering 25.02.2022

Jonas Gahr Støre m.fl. i Brussel 

Dinna veka har Statsminister Jonas Gahr Støre vore i Brussel. Han møtte EU President Ursula von der Leyen som omtalte blant anna Norge som ein påliteleg gass-leverandør som EU vil trenge i tiden framover, men persisterte ‘i en overgangsfase’. Det var einigheit om å styrke EU-Norge dialogen og samarbeidet spesielt rundt klima, energi og industriell transformering. Spesielt fokus vil framover ligge på teknologiar for å redusere klimagassar gjennom for eksempel CCS, offshore vind-energi og grøn shipping.

Norge arrangerte og eit industriseminar der det norske næringslivet i Brussel fekk vise fram blant anna teknologien som skal tilby grøne løysingar, spesielt innafor batteriteknologi. Her uttalte Støre at Norge kan levere råmateriale som passar perfekt inn i EU sin fornybarstrategi, i tillegg til kompetansen innafor CCS (blått hydrogen).

Felles helsedatastruktur til EU

På bestilling fra the Panel for the Future of Science and Technology (STOA) og styrt av the Scientific Foresight Unit har det blitt produsert en rapport som skisserer en mulig felles struktur på helsedata. Etter covid-19 pandemien ble det avslørt at EU ikke har en klar helsedataarkitektur. Det er i tillegg svært få av medlemslandene som har noe lignende på nasjonalt nivå. Denne studien fremhever at EU må ha kapasitet til å bruke data svært effektivt for å lage datastøttede folkehelsepolitiske forslag og informere politiske beslutninger. De mulige funksjonene og egenskapene til et helsedatasenter i EU er skissert og gir følgende krav:

En Europeisk strategi måttet ha inkludert: 

  1. Definisjon av omsorgsprosessene knyttet til enkelte dataelementer
  2. Definisjon av akseptable tekniske og semantiske krav
  3. Definisjon av minimumsprosesser for personvern og cybersikkerhet
  4. Definisjon av minimumsstandarder for interoperabilitet og kvalitetskontroll av helsedata
  5. Veikart for utvikling og nødvendige investeringer
  6. Definisjon av dataområdene og kilder, inkludert ikke-helsesektoren data
  7. Etablering av interorganisatorisk og internivå tillit i datadeling
  8. Sikre ansvarlighet overfor innbyggerne og sikre deres deltakelse og støtte

Viktige strategiske elementer som vil være nødvendig:

  1. Beredskap
  2. Kapasitetsbygging
  3. Rapportering og bruk av alle typer data som er relevante for helse
  4. Teknologibaserte folkehelsefunksjoner
  5. Avansert innsikt
  6. Fremsyn og horisontskanning for nye helsetrusler
  7. Datafiksering av vertikale rørledninger for folkehelsedata
  8. Utvide helsedataloven

€292 millioner til digital teknologi og cybersikkerhet – Digital Europe-programmet

Kommisjonen åpner et nytt call på €292 millioner for digital teknologi og cybersikkerhet under EU’s nye fond for digitalisering, Digital Europe. Dette er den andre runden med call for proposals som ønsker å støtte data, blockchains, AI og cybersikkerhetsprosjekter.

  Mission Oceans and Waters 

Kommisjonen samler alle nødvendige resurser igjennom en samlet innsats basert på forskning og innovasjon. En synergy info pack publisert av CORDIS viser prosjekter som blir iverksatt i hele Europa for å fremskynde prosessen med å gjenopprette havet og farvannene over hele verden. EUs Mission Restore our Ocean and Waters innen 2030 (Mission Ocean and Waters) har tre overordnede mål: beskytte og gjenopprette marine og ferskvannsøkosystemer og biologisk mangfold; forhindre og eliminere forurensning; og gjøre den bærekraftige blå økonomien karbonnøytral og sirkulær.

 

Flere av prosjektene fremmer et digitalt hav- og vannkunnskapssystem som bygger på eksisterende europeiske infrastrukturer og tjenester, inkludert Copernicus, European Marine Observation and Data Network (EMODnet), Destination Earth og European Research Infrastructure Consortium (ERIC). Dette vil bli forbedret av fremtidig forskning finansiert gjennom de neste arbeidsprogrammene for å nå målene til Mission Ocean and Waters.

Andre nyheter 

Sveits og Horisont Europa: Ny veiledning fra kommisjonen gir Sveit muligheten til å delta i CSA-prosjekter under Horisont Europa. I lenken under finner du oppdatert informasjon om Sveits i Horisont Europa. https://www.sbfi.admin.ch/sbfi/en/home/research-and-innovation/international-cooperation-r-and-i/eu-framework-programmes-for-research/horizon-europe.html/

 EU ønsker å senke innovasjonsforskjeller: Utkast til en rapport fra Regionskomiteen krever et løft i forsknings- og innovasjonsinvesteringer for å gjøre det mulig for medlemsland med mindre utviklet vitenskapelig infrastruktur å bidra til Horisont Europa.

EU må lukke innovasjonsgapet fra øst og vest og ta igjen FoU-investeringsnivåene i USA, hvis de vil at de fem forskningsoppdragene i Horisont Europa skal lykkes, ifølge et utkast til rapport fra Regionkomiteen (CoR).  Les hele saken her: https://sciencebusiness.net/news/regional-innovation-gap-could-hinder-delivery-eu-research-missions

Norcore green deal event: Torsdag 17. Februar holdt Norcore et event om The European Green Deal. Ambassadør Rolf Einar Fife åpnet programmet og det ble holdt to paneldiskusjoner, den første snakket om hvordan The Green deal påvirker høyere utdanning, forskning og innovasjon. Hovedpunktene fra diskusjonen var at det er et øktende behov for tverrfaglige utdanninger og forskning. I tillegg ble behovet for internasjonale samarbeid uansett land trekt fram som en viktig komponent for å utvikle nye teknologier.

UiB holdt et innlegg ved forsker Jakob Grandin. Grandin trekte fram UiB’s villighet til å implementere tverrfaglig læring og at det allerede finnes mye tverrfaglig forskning ved universitetet. Videre snakket han varmt om sine opplevelser med Ersamus+ og samabeidet med ARQUS-alliansen.

Endringer i programguiden til Horisont Europa 

Følgende endringer er gjort i programguiden til Horisont Europa.

  • Oppdatert seksjon «Tredjeland tilknyttet Horisont Europa».
      • Flyttet Bosnia-Hercegovina til liste over land det forhandles med.
  • Oppdatert seksjon «Andre tredjeland»:
      • Lagt til Marokko, Tunisia og Ukraina på listen over lav til middels inntektsland.

Link til ny versjon: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/docs/2021-2027/horizon/guidance/programme-guide_horizon_en.pdf

Framover i Brussel

29 mars: Renewable energy projects: permit-granting processes and Power Purchase Agreements. Arrangementet vil bringe sammen EU og nasjonale beslutningstakere, samt prosjekt promotere og interessenter som er involvert i fornybarprosjekter og PPAer, for å dele sine erfaringer og ideer for måter å akselerere utplasseringen av prosjekter for fornybar energi.

29-30 mars: European conference H2020RTR – results from road transport research in H2020 projects. Denne konferansen har som mål å samle utvalgte H2020-finansierte prosjekter på veitransportområder for å gi deltakerne et helhetlig bilde av prestasjonene til EU-finansiert R&I og identifisere de neste trinnene som trengs for å nå de overordnede EUs transportpolitiske målene.

Høringer

Frist: 24 mars 

Frist: 17 mai 2022 

Beste hilsen oss på brusselkontoret

Charlotte, Ingvild og Thea

Charlotte Eide
Head of Office
UiB Brussels Office

Division of Research and Innovation
University of Bergen
Tlf: +47 411 75 794
uib.no