Brusseloppdatering 04.03.2022

Arrangement på UiBs Brusselkontor denne uken: Inclusive Europe 2022

Tirsdag 1 mars hadde UiB’s Brusselkontor besøk av Inclusive Europe, et event som la fram forskning fra prosjekter som arbeider med problemstillinger omkring migranter og migrasjon innad i EU. Det ble også diskusjoner rundt EU’s tilnærming til temaet og hvordan man kan endre negativt ladde oppfatninger omkring temaet. Blant prosjektene var protect EU, hvor UiB leder konsortiet. Professor og prosjektleder Hakan G. Sicakkan var en del av den siste paneldebatten for arrangementet.
Slike diskusjoner viser seg nok en gang å være høyaktuelle i lys av den pågående krisen i Ukraina og det ble særlig understrekt viktigheten av å behandle alle flyktninger likt uansett hvor de kommer fra.
Dette er det første av flere større besøk vi forventer på kontoret i løpet av 2022 og det første store arrangementet på kontoret siden pandemien slo til.
Les mer om arrangementet her: https://inclusive-europe.com/

Russisk og Ukrainsk deltakelse i Horisont Europa

Den usikre situasjonen omkring den Russiske invaderingen av Ukraina rammer også forskningssektoren. Her er en kort oversikt over hvordan dette påvirker Horisont Europa:

Ukraina

  • Landet har hatt full deltakelse i programmet siden november 2021.
  • Ukraina deltok i 230 prosjekter under Horisont 2020. Totalt er de involvert i 138 pågående prosjekter.

Russland

  • Horisont 2020: Russiske forskningsorganisasjoner er for tiden involvert i 86 pågående Horisont 2020-prosjekter. DG Forskning og Innovasjon i Europakommisjonen stanser nå ubetaling til russiske organisasjoner under eksisterende kontrakter.
  • Horisont Europa: Det er ingen aktive (signerte) prosjekter med russiske partnere under Horisont Europa og DG R&I har satt på vent undertegningen av nye kontrakter.
    • I arbeidsprogrammer for 2021-2022 hadde Russland blitt invitert til å delta i Marie Curie-actions, men også 7 temaer om forskningsinfrastrukturtjenester der Russland er blant landene som har vært nevnt som kvalifisert for eksepsjonell finansiering.

Hviterussland

  • Det er ingen hviterussisk deltakelse i Horisont 2020-prosjekter såfremt vi vet.
  • Det er ingen aktive (signerte) Horisont Europa-prosjekter med hviterussiske partnere eller sivilsamfunnsorganisasjoner.
  • Siden oktober 2020 har EU gradvis utvidet sine restriktive tiltak i lys av situasjonen i Hviterussland. Til sammen gjelder nå EUs restriktive tiltak mot Hviterussland for totalt 183 individer og 26 enheter. Enheter som er underlagt EUs restriktive tiltak er ikke kvalifisert til å delta i noen kapasitet i Horisont Europa.
  • For øyeblikket er ingen hviterussiske statlige institusjoner (eid direkte eller indirekte) kvalifisert til å motta midler fra Horisont Europa, selv ikke om de selvfinansierer sin deltakelse. De vil bli ekskludert fra fremtidige utlysninger, uavhengig av det faktum at Hviterussland er oppført som et kvalifisert tredjeland i Horisont Europa Program Guide per i dag. Dette gjelder også for statseide selskaper og andre statseide privatrettslige organer.

 7 norske byer søkte til EU-Mission

24 februar ble listen over søkere til EUs Mission for Climate Neutral and Smart Cities lagt ut. Blant søkerne finner man følgende norske byer:

  1. Ålesund
  2. Bergen
  3. Bodø
  4. Oslo
  5. Stavanger
  6. Tromsø
  7. Trondheim

Ukrainske Boris Lushniak om samarbeid med Russiske forskere

Ukrainske Boris Lushniak, dekan ved universitet i Maryland har uttrrykt noen praktiske retningslinjer han mener bør benyttes i håndteringen av Russland for vestlige forskere. Han mener at man bør signalisere til russiske kolleger at det deres regjering gjør er samvittighetsløst, men å ikke bryte alle profesjonelle relasjoner med dem. Den globale debatten rundt håndteringen av russiske samarbeid har blitt svært komplisert og stater, universiteter og andre forskningsinstitusjoner har kommet til ulike konklusjoner. Noen har gått for å suspendere alle samarbeid, mens andre ønsker å ferdigstille pågående prosjekt uten å inngå nye samarbeid med sine russiske kolleger.

Les mer om Lushniaks meninger her: https://sciencebusiness.net/news/viewpoint-some-practical-rules-western-scientists-dealing-russia?utm_source=Science%7CBusiness+Newsletters&utm_campaign=7c16429cba-EMAIL_CAMPAIGN_4_26_2021_17_43_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_179178d214-7c16429cba-138625451

 European Research Council har 15års jubileum

Dette ble feira den 28-02-22 med eit digitalt event arrangert av ERC sjølv og College de France

Se det digitale eventet her: https://erc.europa.eu/event/erc-turns-15-marking-new-milestone

 Hva skjer I Brussel framover?

  • 8 mars – Den Europeiske tilnærminga til micro-credentials: opent online event om micro-credentials. Micro-credentials handlar om utbytte av mindre kurs og fag som skal leggje til rette for ein fleksibel anskaffing av fagleg kunnskap både for profesjonell og personleg utvikling.
    • Eventet er arrangert av UnILiON, UAS4EUROPE, the Bavarian Research Alliance and University Colleges Denmark. Du kan registrere deg her, og lese meir om eventet her.
  • 22. mars – Globalisation: Will an international consensus on AI emerge? Dette hybridmøtet (delvis online, delvis in-person i Brussel) vil se på om internasjonal harmonisering av reguleringer av kunstig intelligens (AI) er både mulig og ønskelig. Den vil vurdere om det er en voksende internasjonal konsensus om reglene som skal styre utviklingen og distribusjonen av AI og dataanalyse.
  • 29 mars-1 april – EU Knowledge Valorisation week 2022, Online konferanse.